Megújuló energia

A hátrányos helyzetű településeken - ahogy Tiszabőn is -, számos házban fűtenek rossz hatásfokú, a környezetre és az egészségre ártalmas módon. A Felzárkózó Települések program egyik célkitűzése, hogy minden olyan háztartásban, ahol 3 év alatti gyermeket nevelnek, legyen egy meleg szoba, egy olyan helyiség, ahol a fűtés biztonságos, sem az egészséget, sem a környezetet nem károsítja, és lehetőség szerint fenntartható. 

A szociális naperőmű éppen ezeket a követelményeket teljesíti. Tiszta, zöld energia, modern megoldás. A mintaprogram első ilyen létesítménye 0,674 ha területen épült fel, 1158 darab polikristályos napelemből áll, így évente körülbelül 400 MWh villamos energiát termel. A naperőmű Tiszabő határában épült fel az E.ON Hungária Csoport és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésével, az általa termelt energia minden évben nagyjából 70-80 helyi család fűtéséhez járul hozzá.

A napelempark helyszínének megválasztása szimbolikus jelentőségű, nem véletlenül került Tiszabő közvetlen szomszédságába. Vecsei Miklós, a Szeretetszolgálat alelnöke szerint oda kell telepíteni a legnagyobb innovációt, ahol a legnagyobb a nyomor. Sokat jelent, hogy az emberek azt látják: értük, nekik teremtődött érték, helyben. 

A naperőmű által megtermelt elektromos áramot az E.ON piaci áron vásárolja meg a Máltai Szeretetszolgálattól, mely a teljes bevételt a programba bekerülő rászoruló családok fűtéstámogatására fordítja, előrefizetéses mérőórákra feltöltött havi összegek formájában.

A mintaprogram sikere esetén a Felzárkózó Települések program keretében további falvak mellett épülhet szociális naperőmű, hasonló konstrukcióban.