Gyakran Ismételt Kérdések

  • Miért naperőmű, miért nem kézzelfogható segítség?

A naperőművek telepítését minden esetben hosszú évek előkészítő munkája előzi meg, amelynek alapja a Jelenlét típusú szociális munka. A naperőmű olyan eszköz, amely a családok számára is kézzelfogható előnyöket biztosít, használva a szociális munkások tudását, beépül a fejlesztési folyamatokba.


  • Nálunk is lehet naperőmű?

Igen lehet. A célunk, hogy a szociális naperőmű elfoglalja helyét a magyarországi szociálpolitikában és energetikában. Ez a környezetbarát technológia bárhol elérhető, az országban egyre több helyen lehet majd ilyeneket kialakítani, de az első időszakban előreláthatólag a Felzárkózó Települések Hosszú Távú programjának települései élveznek majd előnyt.


  • Ha nem süt a nap, az emberek megfagynak?

A technológiának köszönhetően erről szó sem lehet, hiszen a hálózatban az áramellátás akkor is folyamatos, ha éppen nem kap elegendő napfényt az erőmű.


  • A szociális naperőmű esetében lehetséges "lopni" az áramot?

Az illegális áramvételezés nem függ a technológiától. Az E.ON szakértőivel már régóta dolgozunk olyan megoldásokon, amelyek minimálisra szorítják ennek esélyét. A családok kiválasztásánál is figyelmet kap az a szempont, hogy ne forduljon elő ilyen cselekmény, erre a szociális munkásaink is ügyelnek. Az oszlopfő tetején lévő órákból már mért áram jut a családokhoz, így az illegális áramvételezés majdnem lehetetlen.


  • Mennyi áramot termel egy napelem?

Egy 1 kW teljesítményű napelem a tapasztalatok alapján 1100-1300 kWh energiát termel egy évben. Ezt befolyásolja a telepített napelem földrajzi helyzete, dőlésszöge és iránya.


  • Milyen karbantartást igényel egy napelemes rendszer?

Mivel nincs forgó-mozgó alkatrésze, ezért folyamatos karbantartást nem igényel, de az éves felülvizsgálat és a felületi szennyeződések eltávolítása indokolt. A napelemek jól működnek a magyarországi időjárási körülmények között.


  • Mennyire ellenállóak a berendezések az időjárás viszontagságaival szemben?

A napelemek felülete speciálisan kialakított 3.6 - 4 mm közötti vastagságú biztonsági üvegből készül, ezáltal abszolút ellenáll a természet viszontagságainak, elviseli a közepes erejű jégesőt is.

 

Valamennyi tartalom a MMSZ kizárólagos tulajdonát képezi!
A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.