Működés

A Szociális Naperőmű projekt

keretében megvalósuló fűtéstámogatás egy komplex, többlépcsős, de a hosszú távú környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóságot szem előtt tartó rendszer, melynek elemeit az alábbiakban foglaljuk össze.

1. Naperőmű

A Tiszabő mellé telepített naperőmű kb. 70-80 család fűtéstámogatására elegendő zöld energiát termel.2.  Energiaértékesítés

A naperőmű által termelt energiát az E.ON piaci áron megvásárolja a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól.

3. Családok kiválasztása

A Szeretetszolgálat pályázat útján, rászorultsági alapon kiválasztja a programban részt vevő tiszabői családokat.

4. Házak műszaki felkészítése

Az E.ON szakemberei biztonságos áramvételi pontokat és előrefizetéses mérőórákat telepítenek a programba bekerült háztartásokba.

5. Fűtőpanelek kölcsönzése

A rászoruló családok jelképes összegért bérlik az elektromos fűtőpaneleket, melyek biztonságos és egészséges fűtést tesznek lehetővé.

6. Támogatás
kiutalása

A Szeretetszolgálat a naperőmű termeléséből származó teljes bevételt a családok fűtésének támogatására fordítja, a mérőórákra feltöltött összeg formájában.

7. Jelenlét

A falu Jelenlét pontján figyelemmel kísérik a rendszer működését, itt választják ki a családokat és folyósítják a támogatásokat, és itt nyílik lehetőség az önerős feltöltésre is.

8. Adaptáció

A program eredményei alapján, szükség esetén a működés finomhangolása, a támogatási modell kiterjesztése más településekre.

Valamennyi tartalom a MMSZ kizárólagos tulajdonát képezi!
A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.