Biztonságos fűtés

A legszegényebb településeken sokszor tűzhelyként is használt kályhában szemetet, rongyot, műanyagot is elégetnek, ha nincs már mivel tüzelni. A füst sok esetben megül a helyiségben. Az ilyen környezetben élő kisgyerekeknél gyakran figyelhető meg asztma, vagy más légzőszervi betegség, és a daganatos megbetegedések veszélye is jóval nagyobb. A külső környezetbe távozó füst általában is rontja a falu légszennyezettségét, miközben az elhasználódott, öreg kályhákban égő tűz ellenére a házban folyamatosan alacsony a hőmérséklet, ami további egészségügyi problémákat eredményez.

Ezeken a településeken többnyire nincs vezetékes gáz, ahol viszont elérhető lenne a hálózat, ott a családok nem tudják megfizetni a gázfűtés költségeit. A szociális tűzifa támogatás néhány hétre segítséget jelenthet, bár néhány helyen az is kérdéses lehet, hogy az önkormányzatok tudják-e vállalni a szállítás költségeit, vagy és az elosztás megszervezését. A téli hidegben a legelesettebb családoknál akár hosszabb időn át is hideg marad a lakás, de előbb-utóbb bekövetkezik az a pillanat, amikor a környezetükben keresnek valami éghető anyagot, és azzal gyújtanak be. Ez a helyzet senkinek nem jó, az elmúlt évtizedek tapasztalatai azonban megmutatták, hogy ezek az állapotok maguktól nem fognak megváltozni, sem a sajnálat, sem a felháborodás nem hoz előre mutató megoldást.

A "Felzárkózó települések" hosszú távú programjában kidolgozott kísérleti modell biztonságos és egészséges alternatívát jelenthet. A tiszabői program során szociális naperőmű létesült a településen, amely egész évben környezetbarát energiát termel. A helyben képződött bevételből a fűtési idényben kapnak támogatást a családok. Az otthonokat elektromos fűtőpanelek melegítik fel, ami tiszta és környezetbarát megoldást kínál. A szociális naperőmű által megtermelt energia teljes bevételét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a fűtés támogatására fordítja. A pályázat útján kiválasztott tiszabői családok számára havonta feltöltik a megítélt összeget a lakásokban előzetesen kiépített előrefizetős mérőórára. Az épületekbe beszerelt elektromos fűtőpanel modern, hatékony és környezetbarát készülék. A mérőórákra feltöltött összegek ugyan nem fedezik a háztartások teljes fűtési igényét, de jelentősen hozzájárulnak, a támogatás hatásfoka magasan meghaladja a korábbi szociális programokét.

Az egészséges és biztonságos megoldás része az is, hogy a programban résztvevő lakásokban biztonságos áramvételi pontot építenek ki, mert a jellemzően régi építésű házakban lévő elektromos hálózat gyakran nem felel meg a mai követelményeknek. A biztonságon és egészségen túl fontos szempont a társadalmi és a környezeti fenntarthatóság is. Az előbbit a naperőműből, előrefizetős mérőórákból és a fűtési idényben jelképes összegért bérelhető fűtőpanalekből álló rendszer egyszerű fenntarthatósága garantálja. Az utóbbit pedig egyértelműen a megújuló energiaforrás alkalmazása teremti meg.