A felzárkózó Tiszabő

A 2100 lelket számláló zsákfalu valaha gazdag agrártelepülés volt. A hatvanas években cigány családokat telepítettek be, ezzel egyidőben megszüntették a tiszai kompot, a falu gazdasága hanyatlásnak indult. A 2000-es árvíz után sokan a városokba költöztek, és a faluban csak a legszegényebbek maradtak. Tiszabő néhány év alatt teljesen elszegényedett.

A falu mára Magyarország egyik legszegényebb településévé vált. 2016-ban a Kormány döntése nyomán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elindította Jelenlét programját a Tiszabőn. A településen számos fejlesztést indult, ami rengeteg pozitív változást hozott a lakosok életében. A Szeretetszolgálat átvette az iskola és az óvoda fenntartását, létrehozta a Biztos Kezdet Gyerekházat, a Tanodát, közmosodát létesített, közben megújult az iskola konyhája, lakhatási program keretében életveszély-elhárítás zajlott, előfizetős villanyórákat telepítettek, a felelős állattartás jegyében megvalósult a Kóborkutya program és folyamatossá vált a rágcsálóirtás. Az állandó szociális munka a legelesettebb családoknak nyújt biztonságot, a karitatív szervezet által létesített savanyító üzem munkahelyeket teremtett. A településen középiskolás mentorprogram és sportprogram indult, folyik a gyermekek zenei oktatása is. A falu felépített egy új tornatermet is, ami az iskolával összevonva és egy leendő sportpályával kiegészülve nagyon jó alapot ad majd a legkülönbözőbb sport- és szabadtéri programok megvalósulásának.

A legújabb projekt keretében a falu határában felépített szociális naperőmű egy fontos, látványos, szimbolikus innovációvá vált. Az erőmű létesítésével egy addig barnamezős terület került ismét ilyen módon "művelés alá". A program segítségével a gyerekek és a felnőttek is megismerkedhetnek a modern naperőművek működésével, közös érdekük lett annak védelme, környezetének rendben tartása, a takarékoskodásra való törekvés és az együttműködés a szociális dolgozókkal.

A naperőmű nem csak áramot termel és meleget ad a családoknak, de közös értéket is teremt.