Egy melegebb otthon

A tiszabői program középpontjában a gyermek áll. A hátrányos helyzetű családoknak nagy erőfeszítéseket kell tenniük, hogy gyermekeik egészségesebb környezetben élhessenek, helyenként már az is megoldhatatlan problémát okoz, hogy a szobában télen meleg legyen.

Az, hogy a rászorulók közül kinek jut támogatás, hogy meleg legyen a szobában, nem könnyű eldönteni. Előzetesen felmértük a település és a hálózat adta lehetőségeket, a programra fordítható támogatás összegét, azaz a várhatóan egy év alatt megtermelt energiamennyiséget és a rászoruló családok lehetséges számát. A felmérés alapján összeállt egy szempontrendszer, amelyben természetesen a kisgyermekeket nevelő családok kerültek előtérbe és ez alapján helyben egy nagyon egyszerű, családoknak szóló pályázati programot hirdettünk meg. 

A téli időszakra vonatkozó fűtési támogatás elnyeréséhez több feltétlenek is meg kellett felelniük a pályázóknak:

  • a lakóingatlanban él legalább egy 3 év alatti kisgyermek
  • a család rendelkezik előrefizetős mérőórával, vagy együttműködik annak kialakításában
  • jövedelmi viszonyaik alacsonyak
  • jelképes összegért fűtőpanelt bérel
  • együttműködik a projekt szociális munkásaival.

A projekt az első éveben 70-80 család számára tud háztartásonként mintegy 120.000 forint étékben, hat hónapra elosztva fűtési támogatást biztosítani, mellyel várhatóan több mint 300 kisgyermek családjának segítünk az otthon melegét megteremteni.

A program támogatást nyújt az időseknek és a fogyatékkal élők családjainak is, de fő törekvésünk, hogy Tiszabőn minden olyan otthonban, ahol kisgyermek él, legyen legalább egy egészségesen fűtött szoba.